Sunday, September 25, 2011

siapa suka masam, cubalah rojak bebek :)

menu petang hari ini

-
-
-

ini lah menu petang hari ni.
namanya ROJAK BEBEK
sebutan 'e' untuk emak ye.

namanya agak kelakar sebenarnya. huhu. tapi dah namanya macam tu dari kecik-kecik dulu lagi. rojak bebek ni sebenarnya dibuat daripada buah-buah muda yang masam. so, siapa yang suka masam-masam ni, boleh la try. ^_^

resepi rojak bebek ni senang je:

1. buah-buahan seperti (mangga muda, belimbing muda, kedondong, jambu batu)
2. cili api (kalau suka pedas, letak banyak sikit)
3. sedikit belacan
4. gula
5. sedikit garam

cara-caranya:

1. tumbuk buah-buahan yang diperlukan. kalau malas nak tumbuk, sagat je buah-buah tu. senang dan cepat.
2. bakar belacan dan tumbuk belacan bersama cili api.
3. gaulkan buah-buahan yang siap disagat bersama belacan, cili api, gula dan garam.

macam tu je la cara buatnya. sangat simple dan mudah. ^_^

5 comments:

  1. anisa : hihi..buat nya boleh..baginya macam mana ..huhu

    ReplyDelete
  2. macam sedap je..terliur pulak la

    ReplyDelete
  3. rojak bebek..ingatkan ada itik tadi..kehkeh..nampak sedap je..nak try la nanti :D

    ReplyDelete
  4. azzah : sedap sedap. huhu

    syahirah suhaili : huhu..buah je..itik xde..try la..^_^

    ReplyDelete