Monday, May 21, 2012

masak kuah yong tau fu



tada....ni lah dia yong tau fu buat sendiri. tengok blogger yui buat, teringin jugak nak buat. resepi senang je pulak tu.. thanks yui kongsi resepi. boleh tahan jugak rasanya. licin terus. tapi rasanya macam ada yang kurang. first time buat kan. ^__^


bahannya cuma,:


1. cili kering
2. belacan
3. gula melaka
4. tepung jagung
4. garam, gula (kalau kurang manis), ajinamoto

cara :

1. blend cili kering + belacan
2. didihkan air dalam periuk. masukkan gula melaka.
3. bila gula melaka cair, masukkan cili kering dan belacan yang dah blend tadi.
4. masukkan tepung jagung untuk bagi pekat.
5. bubuh bahan garam, gula, ajinamoto secukup rasa.


simple kan resepi dia. lepas ni boleh buat lagi. ^__^

17 comments:

  1. wah..pandai2..boleh buat ni..hehe...tp ade belacan ek..klu tak letak boleh?sedap x?

    ReplyDelete
  2. @CIK MAY

    saya pun tak pasti lah sedap ke tak kalau tak letak belacan..sebab saya ni memang suka belacan..hehe...cuba lah dulu..

    ReplyDelete
  3. waa anis dah buat dah, saya tak buat2 lagi kuah ni. hihi.

    ReplyDelete
  4. wah2..dah try ea..kurg cmne tu dear??hhi..

    ReplyDelete
  5. wahh cepatnya mncuba..trngin lak..antar mai sikit..hehe

    ReplyDelete
  6. sedapnya kalau dapat.. hikhikhik..

    ReplyDelete
  7. @Nurul Husna Mohd Hassan

    hihi..saya memang suka yong tau fu ni..tu yaang laju je buat...

    ReplyDelete
  8. @nuyui a.k.a miss YUI

    huhu..kurang bahan perasa dia rasanya..hihi

    ReplyDelete
  9. rupa kuah die memang ada... tapi rasenye lak xtau la cm ne kn.. sedap ke tak.. haha

    ReplyDelete
  10. azee balik sila lah buat ye....

    ReplyDelete
  11. saya baru nak cuba hujung minggu ni.. anis dah buat.. nyum².. macam sedapp jer...

    ReplyDelete
  12. mcm senang je kan... tp ntah bile dpt bt sndiri... al maklum mls kan akak nih

    ReplyDelete
  13. akak nk buat gaak.. tp lum buat lagi..hihii

    ReplyDelete
  14. buat sendiri lagi puas ati kan..

    ReplyDelete