tada....ni lah dia yong tau fu buat sendiri. tengok blogger yui buat, teringin jugak nak buat. resepi senang je pulak tu.. thanks yui kongsi resepi. boleh tahan jugak rasanya. licin terus. tapi rasanya macam ada yang kurang. first time buat kan. ^__^
bahannya cuma,:
1. cili kering
2. belacan
3. gula melaka
4. tepung jagung
4. garam, gula (kalau kurang manis), ajinamoto
cara :
1. blend cili kering + belacan
2. didihkan air dalam periuk. masukkan gula melaka.
3. bila gula melaka cair, masukkan cili kering dan belacan yang dah blend tadi.
4. masukkan tepung jagung untuk bagi pekat.
5. bubuh bahan garam, gula, ajinamoto secukup rasa.
simple kan resepi dia. lepas ni boleh buat lagi. ^__^
wah..pandai2..boleh buat ni..hehe...tp ade belacan ek..klu tak letak boleh?sedap x?
ReplyDelete@CIK MAY
ReplyDeletesaya pun tak pasti lah sedap ke tak kalau tak letak belacan..sebab saya ni memang suka belacan..hehe...cuba lah dulu..
waa anis dah buat dah, saya tak buat2 lagi kuah ni. hihi.
ReplyDeletewah2..dah try ea..kurg cmne tu dear??hhi..
ReplyDeletewahh cepatnya mncuba..trngin lak..antar mai sikit..hehe
ReplyDeletesedapnya kalau dapat.. hikhikhik..
ReplyDelete@Nurul Husna Mohd Hassan
ReplyDeletehihi..saya memang suka yong tau fu ni..tu yaang laju je buat...
@nuyui a.k.a miss YUI
ReplyDeletehuhu..kurang bahan perasa dia rasanya..hihi
@are_lin@yu
ReplyDeletehihi..selamat kat perut semua..
@aizamia3
ReplyDeletehuhu..boleh lah cuba..
rupa kuah die memang ada... tapi rasenye lak xtau la cm ne kn.. sedap ke tak.. haha
ReplyDeleteazee balik sila lah buat ye....
ReplyDeletesaya baru nak cuba hujung minggu ni.. anis dah buat.. nyum².. macam sedapp jer...
ReplyDeletemcm senang je kan... tp ntah bile dpt bt sndiri... al maklum mls kan akak nih
ReplyDeleteakak nk buat gaak.. tp lum buat lagi..hihii
ReplyDeletebuat sendiri lagi puas ati kan..
ReplyDeletewahhh.. nampak seedapp je..
ReplyDelete