Assalamualaikum...
Alhamdulillah, sabtu lepas dapat juga siapkan 1 adunan semperit. Tiap tahun mesti buat semperit ni sebab senang dan simple.
Resepi bonda :
1 buku buttercup
3/4 cawan gula aising (gula kastor pun boleh tapi kena blend bagi halus)
1/2 sudu teh esen vanilla
3 cawan tepung castard (diayak)
3/4 cawan tepung jagung (diayak)
2 biji kuning telur
ceri merah atau manik sebagai hiasan
Cara-cara :
Pukul buttercup dengan gula sampai kembang
Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi sampai kembang
Gaul sebati dengan tepung castard dan tepung jagung. Uli sampai doh tu cantik je tak melekat dengan jari. Kalau doh masih lembik, tambah tepung castard atau tepung gandum.
Picit dalam acuan semperit.
Hias denganceri atau manik.
Bakar dalam oven dengan suhu 175 °C selama 15 minit.
Aku dah buat supper dah kuih semperit ni. Rasa macam kena buat lagi je sebab dah ngap sendiri. Tak dan raya. hukhuk.
1 adunan tu aku boleh dapat 2 balang saiz sedang.
rajinnya dik..thn ni akak xbuat kuih raya pun.. si kecik tu xleh kena tggl..huhuhu
ReplyDeletetq kongsikan resepi ni.. cdgnya esok nak buat ... sbb anak dah menyebut² bila nak buat.. dia nak makan .. gigihlah ibu dia cari resepi tau.. yg ni mcm mudah jer.. nak cubalah..
ReplyDeletetahun ni tak dan la nak buat biskut raya
ReplyDeletebusy huhu
resepi simple tp rasa msti sedap nih
ReplyDeleterajin nye :)
ReplyDeletebiskut raya kegemaran ramai ni. hehehe
ReplyDeleterajinnye... da byk buat kuih rya ke anis :) maaf lme nani tak jenguk sini...
ReplyDeletedah buat kuih raya. bestnya. errr anis. minta sebalang
ReplyDeletehihi
thnks for sharing
ReplyDeleterindu anis...lamanya tak singgah sini....dah kawin ya anis....alhamdulillah...
ReplyDeletewah dah siap biskut raya
ReplyDeletesenang je buat..fiza pernah buat tapi tak jadi lak..terlampau cair kot..huhu..xde rupa bentuk
ReplyDeletesaya buat semperit susu je.
ReplyDeleteteringin nk mkn .hihi