Wednesday, May 20, 2015

First time berjauhan dengan anak

Hari ni aku kena kersus dekat institut semarak felda, bangi. 2 hari. Sebelum ni aku gigih balik petang sebab tak jauh sangat. Tapi sebab kali ni tentatif program sampai malam, aku decide tidur bangi je. Kebetulan ada van, naik van je senang.

Dannnn... ni malam pertama berjauhan dengan husna. Aku relax-relax aje. Rasa biasa aja cuma rasa kosong sebab dah terbiasa busy malam.

Tapiii.. relax tu terbantut dengan gambar ni..


Huwaaa... husband hantar gambar ni....


Tak cukup lagiii.. dia hantar ini pulak..


Lagi la buat aku tak senang duduk...


Dan tadiii.. husband call, buat loud speaker, suruh panggil nama husna... husna menyahut.. 2 kali je aku kuat nak panggil husna.. tu pun bergenang air mata.. cover sebab tengah makan..


macam tu la kan mak ayah kita rindu kita.. tunggu tepon tak tepon tepon. Ya allah, semoga aku sentiasa ingat pada mak ayah.


Tuesday, May 19, 2015

bercuti ke cameron highlands : Muzium Time Tunnel

Sambung lagi cerita jalan-jalan Cameron. Hari Isnin memang banyak tempat tutup dekat Cameron. Jadi kita terjah je la mana-mana tempat yang bukak. Yang penting jalan lengang habis. Seronok! Sarapan pagi dulu dekat gerai nasi lemak. Tak sedap. Mahal. Malas update.

Lepas google menggogle, kitorang decide pergi Muzium Time Tunnel. Muzium ni tepi jalan besar je dekat Brinchang tu. Tak jauh dari hotel kitorang.  Dia macam deret kedai gitu je.

Tiket masuk RM5 untuk dewasa. Kanak-kanak RM 3 tak silap. Maklum lah, tak bayar untuk kanak-kanak kan. Waktu nak pergi sini, Husna lena dalam kereta.Bila angkat, terus bangun. Mamai je bangun-bangun masuk muzium yang samar-samar je lampunya.

Ni lorong nak masuk. Memang lebar dia gini je sampai ke hujung. mungkin sebab tu muzium ni dipanggil tunnel.

Abah kekonon nak memupuk minat husna dengan muzik. Abah berjiwa muzik. Ummi langsung tak ada jiwa muzik. Kita tengok Husna nanti ikut abah ke ummi. Piano lama tu dah tak berfungsi pun. Mungkin diorang memang tak bagi bunyi. Muzium kot. Tetiba bunyi piano, macam seram je.

 Husna dah mula ceria. Cantik kerusi jongkang jongket lama ni. Berlatar belakangkan gambar-gambar cameron dulu dan kini.

Abah dan Husna bersama koleksi iklan-iklan soft drink. Eh. Ada juga iklan minuman keras di situ.

 Husna dalam walker dolu-dolu. Kecik comey je kan. tayar dah hilang sebiji.

 Husna muka gayat naik buaian kecil sorang-sorang. 

Koleksi kereta kecil dan basikal kanak-kanak. Comel-comel belaka. Semuanya pakai besi. Mainan sekarang semua pakai plastik saje.
Husna nak belajar masak kejap ye. Ada yang nak order?

Dapur dan oven dolu-dolu. Oooo.. Orang dolu-dolu dah lama pakai plate panas tu untuk masak. Orang sekarang cuma upgrade je.

Banyak lagi gambar yang ambil dekat sini. Nanti lah kalau rajin, update sikit-sikit. Aku suka masuk muzium ni. Walaupun muzium ni kecil, lebih sejal juga kitorang belek benda satu persatu. Sebab diorang susun barang sangat pack. Tak cukup ruang mungkin. seronok bila tengok benda yang dapat mengimbau kenangan lama. :)

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...