Saturday, August 28, 2010

cara kurangkan tabiat gigit ais


rasanya ramai yang ada tabiat suka sangat gigit ais kan..termasuklah aku..lepas habis minum je..ais-ais tu mesti nak habiskan jugak..sampai dah x ada dah ais tinggal..kalau air x habis minum pun, tetap boleh ambil ais dia...memang dah x dapat nak buang tabiat tu..sebab dah terbiasa...kalau x gigit ais tu rasa x sempurna je makan time tu..hehe..

nampak sedap kan ais tu..


walaupun dah tau gigit ais ni x elok sebenarnya..boleh mereputkan gigi..x tau betul ke x..tapi mungkin jugak kan..sebab ais tu kan sejuk..tapi kalau statement tu salah betulkan la ye..mesti bergembira kalau gigit ais ni x bagi kesan apa-apa...boleh la gigit ais selalu..haha..


muka x sabar nak habiskan air tu..boleh gigit ais..^_^


ada cara tau nak bagi kita x gigit ais ni..
  • kalau kat rumah, jangan guna ais yang kecik2..guna ais yang besar..so, x dapat la kita nak gigit ais yang besar tu kan..kalau kat kedai memang x ada la ais besar..x muat cawan..

  • minum air sejuk yang x ada ais..confirm x boleh nak gigit ais..

  • susah-susah..minum air panas terus..elok untuk kesihatan..

bagus model kita ni...

contest mengapa si dia menjadi pilihan hati


seperti biasa..aktiviti blogwalking sentiasa berjalan...haish..yang ni rajin..tang buat assignment tu malas bebeno..lepuk kang..haha..okey, malas nak bebel..just post kali ni nak join contest lagi..saje nak memeriahkan page blog aku ni..(meriah la sangat..haha..)

kali ni contest oleh cik lynn..contest pasal mengapa si dia jadi pilihan hati..jomm..berjiwang lagi..lalala..





cerita bermula..

watak utama


i bukan heroin nya..i la heronya..i pemalu...

yang ni la heroin nya..^_^


aku kenal fifie waktu form 5..kenal guna phone je..tapi setakat kawan2 je..fifie pernah cakap kat aku..

" kita kawan je tau.aku dah ada awek.."

tersentap aku..terasa macam aku ni gatal pulak..tapi, aku x kisah..memang niat nak kawan je..lepas spm fifie dapat plkn..so, lost contact lah..kitorang memang x pernah jumpa..muka pun x tau..just sms..call pun x..mms lagi la..phone cikai..x boleh mms..haha

kitorang start rapat balik after result spm keluar..lagipun dia dah break dgn awek dia tu..aku pernah g jengka..dia dok sana..tapi ttp x dpt jumpa..sbb dia kerja..sampai la aku sambung belajar kat pasum..aku baru blaja buat frienster..terus add dia..tapi, kecewa giler..gambar dia gambar cartoon..hampeh!!!

tapi, kitorang ttp rapat..aku senang dengan dia..sebab dia sangat kelakar..selalu buat aku gelak..kitorang decide exchange gambar..guna pos je..x lama tu, kitorang declare..tapi, tetap x jumpa..lagi2 dia sambung belajar dekat dungun..aku kat kl..jauh tu..bukan ada duit nak jumpa..dua2 miskin tegar..=p

after 7 bulan couple baru jumpa..nasib baik boleh kenal muka..haha..sampai sekarang, dah lebih 3 tahun dah pun..aku pun x tau, kenapa aku boleh jatuh hati engan dia..yang aku tau, dengan dia, aku sentiasa happy and bahagia..x tau macam mana nak terangkan perasan tu..^_^


note: semoga kitorang kekal selamanya..^_^

Friday, August 27, 2010

al kisah karipap dan bulan puasa



menu buka puasa hari ni ada karipap sebijik..makan tadi tiba-tiba teringat pulak cerita bulan puasa tahun lepas..yang sikit sebanyak menyedarkan aku jugak..


kisah bermula....

waktu tu aku balik rumah..puasa dekat rumah..and hari tu aku teringin sangat nak makan karipap..aku pun pegi keluar nak carik orang jual karipap..tapi masalahnya, kawasan rumah aku tu memang xde orang menjual-jual ni..bazar apa tah lagi..memang xde la..kalau nak pergi bazar kena keluar jauh sikit..maklumlah, rumah aku ni kawasan terpencil sikit..

okey, sambung cerita tadi..bila x dapat karipap ni aku jadi emo sikit..jadi x ada mood..aku mintak mak aku buat karipap, mak aku x buat..so, merajuk lagi..aku cakap, da la nak balik kolej dah esok..xdapat karipap..bukak puasa pun makan sikit sangat..mak ngan abah buat x tau je..lagi la aku sedih..biasa la..perasaan..konon2 mak abah x sayang la..suka hati aku je fikir macam tu..x baik betul anak..

esok pagi2 aku bangun..tengah hari dah nak balik kolej..aku dengar bunyi riuh kat dapur...suara mak n abah kat dapur..aku pun tengok la apa pagi2 bising2 kat dapur..puasa pulak tu..sekali aku tengok, mak n ngan abah aku tengah buat kan karipap untuk anak dia yang menggedik ni..time tu aku rasa macam nak menangis je..rupanya mak ngan abah aku tetap nak penuhkan impian aku nak makan karipap tu..terharu sangat..lagi2 tengok mak ngan abah buat karipap sama2 tau..

lepas tu aku jadi sedar, mak ayah mana yang x sayangkan anak..anak je kadang2 yang rasa x disayangi atau x diendahkan..sebenarnya dorang sayangkan kita..

untuk mak ngan abah, anis sayang mak ngan abah sangat sangat sangat..jadi rindu pulak..x sabar nak balik minggu depan...



contest kad raya dan kenangan silam




tengah-tengah dok bosan-bosan x tau nak buat apa..start la aktiviti ber-blogwalking..sampai lah jumpa contest ni..nak tau pasal contest ni boleh klik sini..

tengah orang sibuk2 nak raya ni, memang sesuai rasa tajuk pasal kad raya ni..yang rasanya sekarang ni kad raya da nak pupus dah..

kecik2 dulu memang wajib bagi kad raya..isi dia sama je pulak tu semua kad raya..isi wajib dia mesti :

  1. assalamualaikum
  2. buat apa?
  3. puasa tak?
  4. apa khabar?
  5. raya dekat mana tahun ni?
  6. baju raya berapa pasang?
  7. baju kita dua pasang..warna hijau dengan biru..(contoh)
ha..tu lah isi wajib yang kena ada..yang best siap letak duit raya tau..seposen je cukup la..kecik2 mana ada duit banyak2..^_^

sumpah rindu nak bagi and dapat kad raya ni..boleh gantung kat pokok bonzai kat beranda lagi.. =)

Wednesday, August 25, 2010

Harry Potter and the Deathly Hallows Trailer Official HD


sangat x sabar nak tengok harry potter...ada 2 parts pulak tu...tapi kira ok la dia buat 2 parts..x la banyak mende dia potong...tengok trailer ni jadi x sabar giler nak tengok movie dia...

jom layan trailer harry potter..^_^



belajar buat roti jala


cuti weekend hari tu aku belajar buat roti jala..senang je rupanya..aku ingat susah..haha..maklumlah..aku bukan penggemar dapur..=p

bahan yang perlu cuma:
  1. tepung gandum
  2. telur
  3. air
  4. pewarna kuning / serbuk kunyit
la..macam buat lempeng je rupanya...dah gaul semua n adunan tu x boleh ada ketul2..nanti x keluar dekat acuan roti jala kang..bab nak tebar roti jala tu mula-mula susah..kekok giler tangan..berapa kali x jadi..x cantik..tapi, usaha tetap usaha..lama2 lembut jugak tangan aku tebar roti jala tu...haha..

so, ni lah hasil air tangan aku...



fine..aku tau memang x cantik pun..haha...

note : aku cuma belajar buat roti jala sahaja..kuah kari lain kali lah belajar pulak.. haha..

Tuesday, August 24, 2010

kenapa harga makanan mahal sangat?


tadi aku dapat mesej dari fifie..dia cerita yang dia habis RM12 hanya beli 3 benda je dekat bazar..ayam percik, air dengan sayur terung...aku terkejut..sebab bagi aku harga tu sangat mahal..bukan apa, selalu aku beli ayam percik pun dalam 3 ringgit..sayur terung pun paling mahal 2 ringgit..air 2 ringgit..yang seringgit pun ada aku rasa..jumlah baru 7 ringgit..so..mana lagi charge 5 ringgit? meby plastik singgit, getah ikat plastik seringgit..oh..service nak cedok lauk 2 ringgit..tax seringgit..ha..cukup la total rm12..

cerita ni bukan jadi kat bandar besar pun..tapi dekat dungun..x tau kenapa harga melambung sangat naik..tau la ramai student..dorang xde pilihan..x de nak masak2..nak x nak beli je la..dah la duit bergantung duit ptptn je nak tampung hidup 1 sem..cuba la peniaga2 ni fikir..parak tau nak belanja hari2 macam tu..mereka yang menjual x rasa seksa macam pembeli..fikir-fikirkanlah..

kucing ketot lagi gemok lagi comel


semalam my fifie ada share video kucing dengan aku...dia tau aku memang suka sangat dengan kucing, tu yang dia share tu..memang comel giler tau..dah la ketot, kaki pendek..gemok..jalan terkedek-kedek..telinga kelepet..haha..sumpah comel giler...kalau la kucing aku macam ni, memang sayang lebeyh..haha..jahat giler..kesian kucing2 aku kat umah tu...

jom layan kucing ketot ni...confirm suka punya..^_^


video

jaga perasaan


perasaan..
x nampak..
tapi susah nak di jaga..
kalau dah terasa..
susah la jadinya..
semua orang ada..
cuma bezanya..
tunjuk atau pun x...

Monday, August 23, 2010

mana nak cari jambu susu?


mengidam oh mengidam....eh..jap..cam x sesuai je mengidam..nanti orang fikir lain pulak...

so, teringin oh teringin...sangat teringin tau...dah lama sangat teringin...tapi x dapat2 lagi apa yang diinginkannya...teringin nya nak makan JAMBU SUSU...huwaaaa...



bagi sesiapa yang tak kenal jambu susu, ni la dia rupanya...suci je putih-putih.. =p

aku pun tak tau kenapa orang panggil jambu susu..kena tanya nenek nenek moyang moyang kita la..mungkin warna dia putih..lagi pun rasa dia agak lemak-lemak sikit...sangat sedap tau..lagi-lagi makan dengan asam boi color merah tu..memang berbiji-biji lah boleh ngadap..haha..

hari tu pergi pahang..sempat pergi rumah jenguk rumah lama aku dekat jengka 9..kat sana ada pokok jambu susu ni tau..tapi sedih jugak..sebab tengah putik-putik lagi.. T.T kenapalah ko x nak berbuah cepat sikit wahai jambu...kan aku dah kempunan lagi..

mana lah aku nak jumpa jambu ni..pegi pasar malam, pasar tani & pasar borong pun aku x jumpa...sapa2 ada buah jambu ni, derma-derma lah kat aku..hahaha..

kucing tamak

kali ni aku rasa nak bercerita tentang kucing2 aku...rasanya, macam x pernah je aku buat post pasal mereka ni...

balik hari tu, aku duduk kat emper (beranda) rumah..aku tengok hitam tengah terhendap hendap kejor something...tapi aku x nampak apa..aku bia je..x lama tu dia balik dgn mangsa dia sekali...


mangsa hitam, seekor mengkarung..da mati da binatang tu..tengok betul2, mengkarung tu tengah makan tau...ada lagi daun kat mulut dia..memang x dpt nak diselamatkan dah...hitam yg comot..bape lama x mandikan hitam..da besar,..ganas..



punya la kedekut si hitam tu...bukan nak share dengan kecik..x nak lepas2 mengkarung tu dr mulut dia..tapi last2 dia bg kecik jugak..meby dia rasa mengkarung x sedap kot..

bosan2, seronok tengok gelagat kucing2 ni...kelakar dorang ni..ni baru 2 ekor..belum tengok yg lain2 lagi...adoyai...

Sunday, August 22, 2010

dapur aku dah berubah rupa


kali ni aku nak hias blog aku dgn hasil kerja aku cat ruang dapur umah aku...

ni lah keadaan before kije2 mengecat dibuat...



besi tu la yg aku kena panjat sebab nak cat ceiling..cuak tau..da la berat nak angkat2..timbul otot2 aku..haha..


abaikan bilik tu..tengah under construction..x siap agi..


antara cat yg diguna..penat tau kacau2 cat tu...kedai tu bukan nak goncang sekali..

yeay..ni lah hasil kerja aku...aku suke kaler dia...sebab aku yg pilih..haha..yg penting tengok ceiling tu..jenuh x jenuh aku kaler mende alah tu...2 hari bergotong royong siapkan semua ni..:)

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...