Tuesday, August 10, 2010

puasa dulu dengan puasa sekarang

haiya..esok da puasa..rasa kejap je..tapi tu la..even esok nak puasa dah, tpi tetap x rasa lagi suasana bulan puasa tu..x macam zaman kecik2 comel2 (skang pun comel agi..=p) dulu..meby skang dah besar kot..agi pun x dok kat umah...

teringat pulak zaman kecik2 dulu..yg paling tunggu2 bila nak buat pengumuman puasa..sanggup tunggu tu depan tv..baru la terasa semangat nak puasa tu...tapi bila mak kejut bangun sahur liat giler..bangun2 terus duduk meja..makan..minum..tido balik..haha..giler pemalas betul..

bila petang pulak, da layu dah x larat..abah pun ajak jalan2 tengok2 orang jual kuih..naik motor..bukan beli sangat pun..tapi rasa seronok..macam2 jenis kuih ada..kat umah pulak mesti nak tunggu kat depan tv..tunggu tv siarkan waktu2 bukak puasa..pastu bila tengok waktu bukak puasa kat kampung lagi lambat dri waktu bukak puasa kat umah aku, gelak..haish..jahat2..bukan jahat tu, nakal je kecik2..=p

dulu sempat la bulan puasa time sekolah..time darjah 1 waktu tu..kat sekolah cikgu tanya, "sapa puasa hari ni angkat tangan.." aku pun angkat la..ye la..memang betul pun aku puasa..tapi bila balik umah tengah hari, aku bantai la makan..haha..x tipu tau..memang time g sekolah aku tengah puasa..da niat pun..best apa ad pengalaman puasa yang yok..haha..^_^

papepun, besala..time budak2..semuanya semangat..da besar ni semangat jugak..semangat time beli kat bazaar...x boleh nak elak bende tu..nak elak, kena elak pegi bazaar terus..=p

oklah, juz nak wish selamat berpuasa semua...dulu ke sekarang ke..ramadhan tetap sama..tetap bulan utk kita lipatgandakan amalan kita...selamat beramal..^_^

2 comments:

asrul amanda said...

Pose bila dah besa ni tak sedap. Badan dah besar. Jadi cepat lapar. Belum tengah hari dah lapar.

Puasa masa kecik dulu. Lambat lapar. Sebab tubuh kecik.

nur anis said...

tau x pe..lagi pun dulu kecik2 banyak main..x ingat wat mende len dah..:)

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...