raya hari tu, yang paling aku suka makan adalah sambal tahun. rupanya lebih kurang gambar bawah ni.
sambal tahun ni tak siap lagi. lupa pulak nak ambil gambar dah siap. excited sangat nak makan. separuh periuk tu je penuh dengan cili api dengan lengkuas. tinggal tambah dengan kerang dengan santan. memang pedas giler. cuma makan kerang je pun da kena cari air. tapi tu la orang kata, makin pedas, makin sedap kita nak makan. sapa yang tak tahan pedas, memang kena cari tandas je la jawabnya.
raya tahun ni, pertama kali kitorang buat lemang. dekat tempat aku ni memang tak jumpa la lemang sebelum-sebelum ni. aku pun tak tau kenapa. mungkin orang situ tak makan lemang kot. orang jual lemang pun tak ada tepi jalan. tapi aku tengok tahun ni, banyak pulak orang jual lemang. so, apa salahnya kitorang mencuba kan.
pagi-pagi semangat pergi market beli buluh. dah siap letak daun sekali. ayah aku yang buat. sebab dia kata muda-muda dulu pernah jugak buat lemang sekali.
" begini ye anak-anak cara masukkan pulut dengan santan dalam buluh.." kata abah yang membei tunjuk ajar.raya tahun ni, pertama kali kitorang buat lemang. dekat tempat aku ni memang tak jumpa la lemang sebelum-sebelum ni. aku pun tak tau kenapa. mungkin orang situ tak makan lemang kot. orang jual lemang pun tak ada tepi jalan. tapi aku tengok tahun ni, banyak pulak orang jual lemang. so, apa salahnya kitorang mencuba kan.
pagi-pagi semangat pergi market beli buluh. dah siap letak daun sekali. ayah aku yang buat. sebab dia kata muda-muda dulu pernah jugak buat lemang sekali.
anak-anak pun dengan gigih ikut apa yang diajar. abah memantau dari belakang.
* harap maaf. gambar abah sedikit seksi pula..
hasilnya, dapatlah yang ini. cukupla nak bagi sedara mara sikit sorang. tapi, ada la dalam 3 batang hangit. keras sangat. nak potong pun tak boleh. haha.
2 comments:
Ah? den rabun ke?
Macam lada je tu? Macam tak logik letak lada banyak gitu..
a'ah..memang banyak tu la taruk ladanya.. sebab tu pedas sesangat..tp sedap tau..^_^
Post a Comment