Wednesday, November 30, 2011

tarian kuda kepang

tarian kuda kepang sangat popular dekat kampung aku. almaklumlah. perkampungan jawa. selalunya kuda kepang ni akan di buat bila ada kenduri kendara. kalau nak versi extreme, kena lah buat waktu malam. lebih kurang pukul 10 malan hingga 1 pagi. memang confirm ramai giler orang datang rumah nak tengok. dari budak kecik, ke remaja sampai orang tua. semua nak tengok.

ada juga kuda kepang yang dibuat siang hari. tapi ini cuma tarian biasa. dan bayarannya murah sedikit berbanding yang extreme. kalau yang extreme tu, RM400 ke atas jugak lah. jom tengok gambar-gambar yang aku ambik time kenduri anak sepupu aku..

 ni pemain-pemain kuda kepang bersama pengantin.

 diorang tengah menari.

 dan menari lagi.

 ini barongan. dalam dia ada 2 orang. ala-ala macam tarian singa cina tu. tapi dorang ni tak menari. cuma kacau orang je.

 ini pun barongan jugak. dorang berlakon jadi couple.

 barongan ni bergaduh. 2 lelaki berebut 1 perempuan.

tarian dah tamat. ^__^

12 comments:

Anisa Hang Tuah said...

proud to be johorean.

:)

nur anis said...

anisa : hihi..tapi kampung saya ni dekat selangor..

Juliet_iRa~" said...

wahh msh ada lagi ek?

jarang da nmpk..heee

OrgLainYgBuat said...

penah skali tgok tarian kuda kepang kat johor..fuh seram gila. siap sembelih ayam bagai.

Ardini Humaira said...

wahhh uniknya ^__^

nur anis said...

juliet_ira : hehe..ada lagi ni..tapi tu la..susah jugak nak tengok..tak ramai orang tempah kuda kepang ni..huhu

nur anis said...

org lain yg buat : kalau yang extreme tu memang seram lah..siap masuk rumah lagi. huhu

nur anis said...

ardini : hehe..memang unik..:)

Shah said...

siap ade yg terbang2 tu betul ke??

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

ada lg ea? mane nak cari ea? kt muar tak tau nak cari mane.wuwu~ kenduri haritu pun maen kompang aje.silat sume takde.

nur anis said...

shah : terbang? tak pernah pulak tengok dorang sampai terbang-terbang. huhu. diorang setakat lompat masuk rumah ada la.

nur anis said...

khumaera : kat tempat saya still ada lagi. dekat sungai besar, selangor. tapi susah jugak nak cari sebenarnya.

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...