Wednesday, December 24, 2014

pengalaman bersalin normal

Alhamdulillah. Aku telah menjadi seorang ibu pada 25 november yang lepas. Syukur tak terhingga. Rasa tak percaya pun ada sebenarnya. Tiba-tiba dah ada anak. Hihi.

Dah nak dekat sebulan, baru ada kesempatan nak tulis dekat sini. Ingatkan dalam pantang, bayak masa. Rupanya tak. Huhu.

Sebenarnya due date aku 21 november (jumaat). Dan aku dan cuti seminggu pun. Kekonon bersalin awal la kan sebab family jenia bersalin awal. Okayy..rupanya aku tak begitu.

Minggu due date tu, aku sangat nervous. Asyik alert dengan tanda-bersalin. Tapi hampaaa.. tak ada tanda pun. Sampai la jumaat tu.  Aku boleh pergi shopping sorang2 dekat aeon wangsa maju. Family mertua pun dah datang rumah sabtu tu. Tak sabar nak sambut cucu sulung diorang.

Hari ahad tu (23 november), suami bawa jalan-jalan dekat taman tasik titiwangsa. Pusing-pusing jalan kaki. Tapi sumpah, time tu aku cepat sangat rasa penat. Semput, sakit pinggang. Terus ajak suami balik.

Sampai rumah, badan rasa tak sedap. Sakit-sakit pinggang. Tapi kompius, tu tanda bersalin ke? Memandangkan esok paginya memang aku ada appoinment dengan doktor, so aku biarkan saje.

Esok paginya (24 november) aku minta suami dropkan aku kat hospital. Terasa malas nak drive sendiri. Sampai hospital, aku breakfast siap-siap. Lepas tu nurse bawak aku buat ctg. Aku tengok graf yang keluar tu, macam ada contraction. Masa tengah buat ctg tu, ad nurse datang nak bagi ceramah penyusuan. Dia suruh jumpa dia lepas jumpa doktor.

Habis ctg, aku jumpa doktor. Betul jangkaan aku, doktor kata dah ada contraction. Dia boleh tanya, "nak bersalin hari no tak?" Dah tentu aku jawab nak. Bila doktor check jalan, dah bukak 3 cm. Terus kena masuk wad. Huhu. Bagi tau suami, kelam kabut dia. Aku suruh dia relax, sebab mesti bersalin malam. Almaklumla.. anak sulung. Mesti la nervous lebih kan.

Pukul 11 pagi, aku terus dimasukkan dekat labour room. Sekali aku tengok ada darah keluar. Tanya nurse, normal ke? Kena pakai pad tak? Haha. Nurse kata normal dan tak payah. Tapi makin lama makin banyak darah, maka aku pakai je pad. Huhu. Waktu ni aku langsung tak rasa sakit lagi. Siap tidur lagi bosan sementara tunggu suami.

Pukul 5 lebih, doktor datang pecahkan air ketuban. Scaryyy woo dia masukkan gunting ke apa ntah. Lepas tu terus tak selesa sebab air keluar banyak dengan darah sekali.

Maghrib tu aku dah start rasa sakit sikit. Tapo masih boleh tahan. Boleh online bagai. Sampai bateri fon habis. Hukhuk. Mungkin sebab aku dah biasa kena senggugut teruk. Alhamdulillah, sempat jemaah maghrib bersama suami. Berdoa semoga dipermudahkan urusan. Syukur ada suami yang tetap ingatkan solat walaupun tengah sakit.

Jam 10 malam aku dah muka rasa contraction yabh kerap. Makin lama makin sakit. Bila sakit tu, kuat-kuat aku pegang tangan suami. Jam 11 lebih, aku rasa tak tahan sakit. Panggil nurse, dia check jalan baru 7 cm. Hukhuk. Nurse kata, kalau ada rasa nak terberak, panggil dia. Jam 12 malam, nurse masuk ready semua persiapan bersalin. Aku dah mula cuak. Haha.

Jam 12 lebih pagi tu, sempat suami minta izin ke lobby hospital. Dia kirim nasi kat kawannya. Berat hati aku nak bagi, tapi fikir dia belum makan lagi, aku benarkan. 10 minit lepas tu, aku whatsapp suami cakap sakit sangat tak tahan. Suami masuk je, aku cakap sakit nak terberak. Terus dia panggil nurse.

Dua orang nurse masuk, check jalan. Suruh aku try teran. Fine. Lupa segala yang aku dah baca. Huhu. Bila nurse rasa dah time aku nak bersalin, dia panggil doktor. Sorang nurse pegang perut aku, bagi tahu bila masa yang aku patut teran. Seriously, sangat susah rupanya nak push-push ni. Suami sangat support. Dia yang excited tengok kepala baby dah keluar ke belum. "Sikit lagi, sikit lagi. Kepala nampak dah ni.." haha.

Alhamdulillah, dalam 20 minit juga aku cuba teran meneran ni. Memang dah tak rasa apa bila kena gunting. Huhu. Tepat jam 1.41 pagi, aku selamat lahirkan seorang puteri. Berat baby? 3.985kg. No wonder payah keluar. Huhu. Alhamdulillah, semuanya normal.

Lepas tu, aku memang dah kepenatan ya amat. Lesu, tak bermaya. Memang tak rasa apa bila kena jahit. Tengok baby atas dada, rasa nak menangis.

Lepas semua selesai, nurse ambil baby. Aku dibiar rehat sambil dimasukkan air sementara tunggu dihantar ke wad.

Selamat lahir kedunia puteri ummi dan abah ; Husna binti Hafifi Firdaus. Semoga menjadi anak yang solehah, baik, bijak dan rajin.




12 comments:

lia said...

Alhmdlh... hepi for u dear... welcome to da world baby...

lia ummiirfan said...

Tahniah dear,.. selamat berpantang..! :))

Mila Hilas said...

pic bb ??

MAY said...

tahniah..
pengalaman u mcm pengalaman i 2 tahun lepas..hehe...kene pch air ketuban..
tak sgka u pun dah jd mommy.. rasa lama gile tak bw kat sini..;)

IntaNBerliaN said...

Wah, terkejut akak tgk berat baby tu... besar betoi baby yer.. :-)

apa2 pun tahniah ;-)

Nursaila Norman said...

4kg anis? besar baby Husna.. utk saiz akak baby besar so gunting sikit. nasib baikkkkk gunting sikit takde koyak2 huhuhuhu! welcome to the world Husna..sedapnyaaaaaaa nama simple yet sweet :)

shura shushi said...

Dah bersalin..? alhamdulillah, besar baby U eh

Selamat berpantang

MizzTina said...

tahniah dik.. seronok kan jd ummi..hehe.. semangat btl anak awk.. moga jd anak solehah ye sayang..

adianiez AIDA said...

selamat sudah husna dilahirkan...
moga jadi anak solehah permata hati ayah ibu...
pengalaman bersalin?
paling indah, kan?

HeNRieTTa JoSe said...

tahniah...
moga bby n mommy shat...

Masya said...

tahniah adik dah jadi ummi ... tahniah... selamat berpantang ... berat jgk yer baby 3.9kg ...

QasehnyaRania said...

wah blh tahan berat baby
baby ciksu 3.58kg
mmg masa push dah hbs tenaga sbb muntah..
tapi alhandulillah dpt bsalin normal juga.

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...