Friday, February 6, 2015

review : snow bear slim beauty LCD electric breastpump

Aku dah mula start survey breastpump dari pregnant 6 bulan lagi. Sebab terasa breastpump ni sangat penting bagi ibu-ibu yang bekerja. Confirm lah nak anak menyusu badan kan.

Almaklumlah, bajet tak banyak. Memang peruntukkan RM300 je untuk breastpump ni. Target nak beli yang elektrik. Tak kuasa nak pakai manual. Lenguh tangan nanti. heeee.

Survey dan survey, jumpa snow bear slim beauty LCD electric breastpump. Dalam bajet pulak tu. RM299.

 

Inilah rupa breastpump tu. Aku beli waktu expo mom and baby dekat Mid Valley. RM299 dapat free cooler bag, 4 botol storage, 2 reusable icepack.

Sebenarnya kalau survey online boleh dapat harga tu, dengan freegift lebih lagi. Siap ada yang bagi powerbank lagi. Tapi sebab aku dah sampai dekat expo tu, penat bersesak-sesak. Muka suami dah masam mencuka. Maka haruslah beli jugak kan. Kalau tak sia-sia datang dengan perut besar gedabak, kaki bengkak-bengkak, tapi tak beli hapeee.. Mau hangin suami nanti. Hihi.


Ni hasil penggunaan di office. Alhamdulillah. Rezeki husna. Sekali pam boleh dapat 2 botol. 

Bagi aku, pam ni berbaloi beli. Harga murah berbanding pam pam lain. Tak sakit pun. Aku buang silikon dekat corong tu sebab bunyi susu melekat-lekat kat corong silikon tu bising. crot crot crot bunyinya. 

Mula-mula beli, bunyi senyap ya amat. bunyi vibrate je la. Tapi dah 2 bulan guna, rasa bunyi vibrate tu macam kuat sikit. Sekali pam dengan officemate. Dia guna pam madela freestyle tu. Rupanya bunyi pam ni jauh lagi senyap. Dia pun puji kesenyapan pam ni. Tapi guna pam ni penat sikit la. sebab single. jenuh pam sebelah sebelah.

Untungnya beli pam yang ada skrin lcd ni, kita boleh tengok berapa minit kita pam susu. Dulu waktu mula-mula pakai, tak pandang pun skrin tu. Lama jugak pam, dapat la 2oz. Paling banyak pun 3oz untuk dua belah.

Lepas google, jumpa teknik power pumping untuk menggalakkan pengeluaran susu. Caranya:

  1. 20 minit pam belah kanan
  2. 20 minit pam belah kiri
  3. 10 minit pam kanan
  4. 10 minit pam kiri
  5. jangan risau pam keluar angin je. Biar je. Tengok hasilnya nanti
 Seriously aku dah cuba teknik ni. Cuma aku buat 10 minit, 10 minit. Sebab dulu puting tengah luka. Pedih. Dan hasilnya, aku dah boleh dapat sebotol penuh untuk 1 sesi. Dan lama-lama dah boleh dapat paling 8 hingga 10 oz 1 sesi. Dan itu gunanya skrin tadi. Boleh tengok masa.

Alhamdulillah. bagi sesiapa yang nak cuba pam elektrik dengan bajet yang rendah, boleh cuba pam ni. Kalau ada bajet lebih, boleh cuba jenama lain. Tepuk dada, tanya selera.

9 comments:

CikLily Putih said...

review yang bagus untuk bakal ibu kan..

MizzTina said...

meriah rezeki Husna..

Kakzakie said...

Semakin canggih peralatan utk ibu-anak sekarang ni. Masa kakak dulu manual yg kakak rasa ibu-ibu sekarang dah tak nak guna pun.

nuyui a.k.a miss YUI said...

Ohh okla dgn hrga gitu..

Ann Ishak said...

good review

dorsett pink said...

Tahniahh for being a breastfeeding mum.. Saya samapi sekarang tak sempat lagi nak buat review pasal pam.. huhu

adianiez AIDA said...

alhamdulillah.
rezeki anak :)

Zefa NorAsmara said...

Baca entry ni, rindu pula zaman2 menyusu Yusuf dan Maryam dolu2..

Sya Nadia said...

Kalau yg murahpun ok.. baik ambil yg murahje..

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...