Saturday, May 7, 2011

jangan benci sangat orang tu, nanti suka

pernah tak dengar orang kata,

"what goes around comes around."
"jangan benci sangat orang tu, nanti suka."


setelah 22 tahun (tak cukup 2 bulan lagi) hidup dekat dunia ni, aku bersetuju dengan kata-kata dekat atas tu. sebab dah banyak benda jadi dekat sekeliling aku.

contoh 1

dulu masa form 1, aku pernah gaduh gila-gila dengan kawan aku. memang pandang muka pun tak boleh. ada je yang tak kena. waktu form 2, terus jadi best friend. haha.

contoh 2

dulu waktu sekolah, kawan aku ada benci sorang lelaki ni. memang benci tahap maksima. siap ada nama panggilan yang kurang menyenangkan. ada jugak orang cakap, "jangan benci sangat, nanti suka pulak." tapi kawan aku ni tak percaya. sekali tak lama lepas tu, betul kawan aku ni boleh suka kat lelaki tu. -__-"

contoh 3

yang paling selalu nampak, bila kita selalu kata tentang keburukan orang atau perangai orang, mesti nanti kita yang akan buat benda tu. pernah jadi dekat diri sendiri, and pernah jugak nampak jadi dekat kawasan sekeliling.


ada banyak lagi contoh lain. malas nak tulis. bila fikir balik semua tu, memang takut nak berkata tentang orang. takut makan diri sendiri. memang sebenarnya tak boleh pun kata tentang orang. tapi selalu jugak buat silap. -___-"

(entri yang agak keinsafan sikit malam ni. ^_^)

10 comments:

aza said...

ya...btol3...
:)

Munirah said...

hehe..psl contoh 3 tu. ustad sy penah ckp yg kita tak kn mati selagi kite tak buat bende yg kite penah kutuk org tu.

kalau kite kutuk org tu tak pakai tudung, nt kita pun satu hari akn bkk tudung, or ade niat mcm tu, or start pakai tudung on and off. lebih kurang mcm tu la

cik pulau said...

btol2.. setuju sangat..
pernah terkena pada diri sendiri gak..

SHM said...

dlu2 ad gaduh2 ngan kawan . tp x de la smpi jdi benci .

meowwmania said...

betul sgt tu...setuju!

msredcheesecake said...

CIK ANIS,
PENAT KALU BENCI ORG NI...BAIK KITE SUKA JE...TAK TENSEN...HEHEE

[sutera kasih] said...

kalau sayang seseorang, biar berpada2..kalau benci pun mesti berpada-pada..

fyna said...

huhu..btol kot..
sbb bf fyna yg skrg nih pown sbb fyna menchi ngn die dl...

Tapak Kaki said...

tak kenal makan tak cinta.. ye dak..?hehe

Tapak Kaki said...

tak kenal makan tak cinta.. ye dak..?hehe

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...