Tuesday, June 16, 2015

kenapa tabung dipanggil piggy bank?

Tabung. Kalau kita orang melayu ni panggil Tabung je. Kalau omputih, panggil la PIGGY BANK.

Tapi kenapa Piggy Bank?

Jarang pulak nampak tabung berbentuk babi?

Eh, okay je kan sebut nama dia kan? Tak mencarut kan. Hehe.

Finally, i got the answer!


Haaaa. ini rupanya sebabnya. Tau benda ni masa pergi jalan-jalan Time Tunnel Museum dekat Cameron hari tu.


Banyak collection tabung dekat sini.


Dannn. tabung ni yang aku paling ingat. Tabung Bank Rakyat tak silap. Ingat sebab kecik-kecik dulum habis tabung tu kena conteng. Siap tekap duit syiling yang burung tu pegang lagi.

Menabung Amalan Mulia.

Nanti nak belikan Husna tabung lah.

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

adoi

Kakzakie said...

Betul kena beli utk Husna. Jgn guna duit yg dia dpt. Masuk tabung aje. Setahun sekali bank-in. mesti banyak..

Anisayu Nastutik said...

Piggy bank itu bahasa saya celengan
Untuk menampung recehan
Dari sisa uang jajan...

adianiez AIDA said...

baru ku tahu...
tapi x lawa la nama tabung b'bi kan ha ha ha...
kat umah aida ada tabung duit syiling aje satu yg besar.
anak2 dara ada tabung maybank sorang 1 :)

dalila said...

first time tgok tabung bentuk tu.. :)

Puteri Beribiru said...

laaaa baru tau..rupanya camtu asal usulnya..clay ghopenye..
dah sekarang otak kita dicemari dengan kepercayaan piggy bank tu bentuk babi sebab ingat babi tu gemuk boleh isi banyak2 dalam dia..
hehehe

sue sue said...

opsss...baru tahu!hihihi...tq bagi ilmu ...

singgah blogwalking ! salam ramadhan!

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...