Thursday, September 10, 2015

kuruskan badan lepas bersalin

Haaaa.. dah 9 bulan lebih dah bersalin. Sibuk nak up entry turunkan berat badan lepas bersalin.


Haaa. Ni kira gambar yang paling dekat la nak bersalin. Last berat sebelum bersalin, 85kg. Nangis tengok berat. Naik 30kg wehhhhh! Mula risau, boleh ke berat turun.

Lepas bersalin, gigih sapu losyen panas, berbarut ikat tali tu ketat-ketat. Sangat-sangat nak kurus. Cuma, aku tak bertungku sangat. Sebab family aku memang jenis tak bertungku lepas bersalin. Memang tak ada siapa suruh aku bertungku.

Balik rumah mertua, baru mak mertua ajar bertungku. Tu pun dah sebulan lepas bersalin. Lemak dah degil dah.


Ni gambar sebulan setengah lepas bersalin. Baru turun 15kg. Berat still 70kg. Lagi 2 minggu nak masuk kerja. Memang runsing habis. Try baju kerja, semua tak muat!!! 

Terus ajak husband beli baju kurung. Saiz L wehh baju.

Lepas tu aku dah tak kisah dah pasal berat. Pegang kata orang, breastfeed anak kerap, rajin pam susu.




Dannnn. Alhamdulillah, puasa hari tu aku dapat turunkan berat lagi 10kg. Now, 60kg-61kg gituuu. Yang peting semuaaa baju dah muat semula. Simpan balik semua baju yang baru beli saiz L hari tu. haha.

Tapi ada lagi 5kg untuk dapat berat zaman anak dara. Hihi.

Sekarang aku tengah ada cabaran sendiri. Cabaran 5 cawan green tea sehari untuk hilangkan perut buncit. Nanti kalau berjaya aku share ye..


21 comments:

MizzTina said...

akak pun perut buncit.. bru nk slimkan, dah ada isi lg.. hehehe.. tggula bersalin thn depan..

HeNRieTTa JoSe said...

tahniah tahniah...yang penting disiplin....rietta pernah tgk org yang mmg berisi dr zaman anak dara...sekarang anak dah 2 ke 3, lebih kurus dr zaman anak dara...tapi dia sangat disiplin...

norhidana miswan said...

bf mmg blh menurunkan berat jgk... nk peknen lg lah akak nih kot2 pas bersalin blh kurus hehehhe... ni kurusnya idak lemak je berlebih2

Mila Hilas said...

sy ingatkan sy dh byk naik 20kg masa ngandung, sis lagi byk 30kg? hehehe. tp mjr lah blh turun blk kan..dh kurus da tu

tiga lalat said...

wahh kurus dah mcm ziana zain tu makk., ;p
gmbr ngandung mamam eskrem tu yg best., nyum nyum

dorsett pink said...

Berat saya Turun mendadak selepas bersalin.. Dulu sebelum pregnant 52 kg, tapi sebelun bersalin Turun 46 kg...

dorsett pink said...

Berat saya Turun mendadak selepas bersalin.. Dulu sebelum pregnant 52 kg, tapi sebelun bersalin Turun 46 kg...

aizamia3 said...

betul.. kena usaha yang gigih baru berjaya.. berat kita lebih kurang sama je.. hehehe.. ai pun ada target sehingga hujung tahun ni.. ;)
tahun depan baru share.. ekekeke..

eima said...

WAHHHH HEBAT ..... TAHNIAH2

Siti Rohaida Yusof said...

da kurus dah tu...hehehe

hainom OKje said...

Tahniah ye Anis dapat baby gegirl yg comey...Tahniah juga dapat turunkan berat badan....

Okje jugak yg tak turun turun berat haha...
Niat tu ada tapi tulah.... seleranya lebih camne tu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

jgn lupa share result ya...

wahida said...

ok, aku tunggu post yang green tea tu..nnt dah update entry tu bagitau aku tau...

QasehnyaRania said...

chaiyok chaiyok
in shaa Allah yg penting usaha, kan !
good luck

lieyalatif said...

Caiyok2....

Xpe slow2.... kite naik berat pun 9 bulan so xkan nak slim balik sebulan due kan....

nor azman said...

Semoga berjaya..hehe

Deanna Morni said...

salam singgah...tahniah coz dh turun berat bdn....moga sntiasa sihat hihihi...

done follow :)

Kakzakie said...

Itulah hikmahnya Allah beri kita semua ini Anis.
Selagi boleh jgn berhenti BF. Husna pun tengoklah tu chubby bukan main kan..

IQ = Iez Qis said...

fuhh fuhh...IQ pun kne berazam untuk turun berat badan ni....nak pakai balik baju baju lama....

tips menyusukan anak untuk kuruskan badan tu memang betul...kakak IQ pun dah kurus bila menyusukan anaknya.. =)

aiman mania said...

ppperghhhhhh hebat lah akak!Boleh kuruskan badan dan maintain berat badan asal dalam masa sekejap je..hooohooohoohohoo ...........skrg bole sarung baju saiz apa plak ?hehehhehehe ....
Sgt2 berdisiplin ... Take care of your baby ,super mommy!

Eintan Nurfuzie said...

kena semangat.. chaiyok2

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...