Tuesday, January 10, 2012

kenapa mesti nak eja perkataan secara pelat?

ada 2 ayat yang boleh memeningkan para pembacanya.

1) ejaan secara pelat?

contoh:
orunk rasew gembira harie niew.
belagax jew kejew qau.

itu contoh ejaan pelat.
serious berbelit lidah wehh nak sebut.


2) huruf besar kecik besar kecik?

contoh :
AkU RaSa SiBuk SeKaRanG nI.


sebenarnya, aku sendiri pernah terjebak dalam situasi ni. zaman sekolah menengah.
semuanya sebab terpengaruh dengan kawan-kawan lain.
tapi mungkin disebabkan tak ada facebook pada masa tu, maka tak nampak sangat.
tapi bila usia meningkat, pemikiran jadi lebih matang.
lebih suka menulis dengan perkataan yang lengkap ejaannya.
baru ku tahu betapa peningnya baca ayat macam contoh-contoh di atas.


tapi sekarang ramai lagi yang masih gunakan ayat seperti contoh-contoh tersebut.
paling ramai budak sekolah.
mungkin satu hari nanti mereka akan jadi matang juga.


tapi yang tak paham, ada juga insan yang sudah sepatutnya matang, tetapi masih guna ayat di atas.
lelaki pula tu. aduhaiiii...
cepat-cepat matang ye cik abang.. ^__^

22 comments:

QASEH ALYN said...

hehe..biasa lah...dh trand...=) salam perkenalan...

nur anis said...

qaseh alyn : salam perkenalan..:)

Cikpuan rara said...

yg pelkat tu satu.yg ada huruf besar n kecik tu.gagah lah dorg ni nk tekan caps lock kan.adehhh,.

:: Mrs.Eady :: said...

tak suka ejaan begitu dan ejaan sms...aduhai..

Ckin Kembaq said...

Betul akak..sekarang ni pun dlam entri Ckin dah gunakan full word sebab senang nak baca...walaupun Ckin tak penah guna pelat smpai macam tu, tpi tetap tak suka..hehehe tambah2 org besar ni kan...

Ckin Kembaq tu adalah loghat, bukan pelat..hehe ^_^

nur anis said...

cik puan rara : betul tu..payahnya lah nak dok tekan capslock je..huhu

nur anis said...

mrs. eady : pening kan..huhu

nur anis said...

ckin kembaq : guna ayat full bukan payah pun kan..:)

A'ishah Kamaludin said...

Rasanya macam susah je nak taip besar kecik besar kecik tu..

Kalau laptop, kena tekan shift.

Kalau phone, lagilah susah...

chuare (: said...

Itu bahasa rempit Agagaggaa

nice entryy :)

A'ishah Kamaludin said...

Anis,

Saya tag awak kat sini, jgn marah tau. Jomlah join!

thehehslady.blogspot.com/2012/01/segmen-mr-eraz-fadli-tingkatkan.html

Aida Azryn said...

hehe.. kawan aida de gak yg chat or sms cenggitu..

Mishter Izwän said...

sudah terbiase dengan ayat sms, kalau taip pnjang2 nnti kan kena charge lebih!!


feel free to visit me at speechless009.blogspot.com

EZAD AMIR said...

Bi453 L4 Tu Tr3Nd BuDaX-ii 24m4N 53X5r4nG...ekekeke

ko phm x?

nur anis said...

a'ishah kamaludin : betul tu...nak huruf besar awal ayat pun malas..huhu

nur anis said...

chuare : oppsss..bahasa rempit begitu kah..? huhu

nur anis said...

a'ishah kamaludin : hihi..tak marah la..thanks tag saya..:)

nur anis said...

aida azryn : huhu..biasa la tu..

nur anis said...

mishter izwan : kalau ringkaskan perkataan takpe jugak..tapi kalau yang pelat tu, bukan ringkaskan dah tu. menambahkan huruf lagi ada la..huhu

nuyui a.k.a miss YUI said...

huuh,time skolah adalah wat..time lom mtg..tp skg,insyaALLAH..sebaik mgkin bhs tu..huhu

nur anis said...

ezad amir : paham tu paham. tapi baca macam orang baru nak belajar mengeja lambatnya..haha

nur anis said...

nuyui : huhu...sama lah kita..

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...