Monday, May 21, 2012

nilai duit dulu dan kini

happy monday semua..:)


beza RM 50 dulu dan kini.

sekolah rendah : perghhh..dapat RM50 ni, memang seronok gila lah. susah woo nak dapat. tunggu raya baru dapat. memang simpan elok-elok dalam tabung. tak pun terus ayah masukkan dalam bank. tak nak guna.

sekolah menengah : ni selalu belanja bulanan. sebab duduk asrama kan. makan minum free. duit ni pun habis sebab outing. 

asasi : time ni RM 50 ni cuma boleh tahan seminggu je. tu pun makan jimat-jimat. -__-"

degree : time degree, memang RM 50 ni tak sampai seminggu lah kan. sebab asyik keluar berjalan je. memang tak reti berjimat langsung.

kerja : kalau ada RM50 dalam beg, rasa macam dah tak ada duit dah. kadang-kadang nilai duit tu rasa sikit sangat. beli itu ini, tup tup dah habis. 


makin lama nilai duit tu rasa makin sikit. kalau dulu ingatkan bila dah kerja, memang heaven gila lah banyak duit. rupanya sama je. makin kita ada pendapatan, makin banyak keinginan kita. lagi-lagi bila ada kereta. pergh..laju je duit jalan.

23 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

pecah RM50 sejam je abis...huhuhu...

Kakzakie said...

Semakin pandai guna duit semakin rasa nilainya kecil...

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi2... setuju sgt2... akak pun rs gitu..hihii

nuyui a.k.a miss YUI said...

cpt aje duit hbs..p psr malam pon dah hbs berpuluh2..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

betul2. jauh beza dulu dengan sekarang.

are_lin@yu said...

btl tu anis..duit skrg rsa mcm air..byk mna pn xckup.hehe

CIK MAY said...

mmg pon..g watson baru ni...bli 3 brg je..rase2 msti x smp rm50.sekalu g bayor..haaa..rm97..amekawww..lupe n x pasan ade 1 brg tu je hrge rm46..rm50 dpt 1 brg je.kui3...emm.ad kne mngene x komen ni dgn entry anis?hihi.

norhidana said...

biasalah tu dik... zmn skrg nih kan, mcm org tua2 kata lg besar periuk lg tebal la keraknyer...

nur anis said...

@:: Mrs.Eady ::

betul tu...sebab tu sayang je nak pecah duit..huhu

nur anis said...

@Kakzakie

betul kak..

nur anis said...

@IntaNBerliaN

hehe..sama lah kita..

nur anis said...

@nuyui a.k.a miss YUI

tu baru pasar malam kan yui..belum pasar raya..

nur anis said...

@Nurul Husna Mohd Hassan

tau tak pe kan...

nur anis said...

@are_lin@yu

hehe..betul betul..

nur anis said...

@CIK MAY

hehe..barang sekarang semua mahal-mahal..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

dulu masekolah rendah dapat 5 ringgit pon dh happy giler ... skrg 50 ringgit nk pecah kan pon takut.. hahaha

aanie said...

setuju la anis....

rm50 tu sekali isi minyak je...tu pun cukup utk pegi balik keje seminggu je...kalo nak jenjalan, kena isi lagi....adoi...

Myra Jay said...

Bila dah kerja RM50 mmg tak cukup, bayar minyak kereta, makan seminggu liao..
Tak masuk kalau p market, RM50 pun tak cukup..

Itula nilai duit sekarang yg makin mengecil kan..

nur anis said...

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine

takut pecah sebab tau, kalau pecah, kejap je lesap kan..haha

nur anis said...

@aanie

tu lah kak..tengok duit kejap je habis..bila fikir, oohh..tadi isi minyak rupanya..

nur anis said...

@Myra Jay

itu lah kan..-__-"

iEdA said...

betol 2...stju sgt...makin hr, makin rs krg nilai duit 2 kn -_-

Masya said...

betul tu.. kalau bawak rm 50.00 pg pasar macam tak dapat ape lauk jer.. beli ikan dengan sayur jer pun kadang² dah dekat rm30.00.. mata pulak rambang.. nak beli itulah inilah.. iceblande lah hihihihi....

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...