Thursday, September 17, 2015

Kek milo 3 minit ; simple, mudah dan sedap


Ini lah rupa kek milo microwave 3 minit aku yang tengah famous sekarang ni. Huduh? Alaaaa.. Janji sedap. Kikiki. 

Memandangkan rumah aku tak ada microwave, aku buat projek ni dekat office. Waktu lunch hour tau. Hari Jumaat. Rehat kan lama.. Hehe. Buat ramai-ramai dengan kawan office. 

Resepi?

Simple je. 

4 sudu makan milo
4 sudu makan gula
4 sudu makan susu cair
4 sudu makan minyak
4 sudu makan tepung gandum
sebiji telur
sedikit soda bikarbonat

gaul je semua dalam satu bekas. Masuk dalam cawan, masak 3 minit dalam microwave. SIAP!!!

Satu adunan tu dapat la 3-4 cawan. Mula-mula aku bubuh 3/4 cawan. Hambekkk ko.. melimpah ruah habis. 
Aku buat 3 adunan. Semua main campak-campak je. First adunan, jadi lembab dan cair-cair sikit. Mungkin kurang tepung. 2nd adunan, agak kering. 3rd adunan, gambar atas tu. Balance lembab and kering.

Tapi aku suka lagi first adunan. Dia ada cair-cair, leleh sikit. So, sape nak cair-cair sikit, kurangkan sikit tepung. 

Aku jumpa kat facebook, banyak jenis kek dah diorang bagi resepi. Hishhh. Kena try ni. 


13 comments:

lieyalatif said...

lieya pun dah 3 kali buat..sekali buat kat opis patu yg lain buat kat umah...si mia laa yg buat hahaahahah ..sedasp makan ngan sekerim...pasni senang nak makan kek pejam mate leh buat....

HeNRieTTa JoSe said...

yummy...rietta xde fb xtaw plak ada resipi simple mcm nie...nnti share la lagi...hehehe...rietta pown xde microwave...nk cuba pkai periuk ajaib...hehehe

Siti Rohaida Yusof said...

wah..senang betul...kat rumah takde microwave la..klu tak boleh buat

nuyui a.k.a miss YUI said...

hat ni xtry lg..heheh.. t leh buat

Khai♥Rin : anies said...

nampak sedappp

eima said...

wahhhh bestnye ...kat rumah tak de micro wave klu tak boleh try buat

Fazleyatul Aini said...

memang tengah famous btol kek milo 3 minit ni

Malinda said...

hari ni je akak dah baca n3 pasal kek milo 3 minit ni dalam 4 blog yg berlainan....glemer bebeno plak kek milo ni skng ye...kikiki

Farrah MF said...

Akak penah buat kek milo ni. Memang best! Makan ngan ice-cream pun sedap :)

fifie feyca said...

wah nak cuba lah.... menarik ni

Siti Yang Menaip said...

pagi2 boleh buat as bfast.. jimat pun ya cepat siap plak tu..

aiman mania said...

saya suka yg cair cair meleleh tuh....nampak menyelerakan dan konfem bnyak milo..

Pha Is said...

pergh.. macam tu je?

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...