Wednesday, September 26, 2012

amboi, "sopannya" kau!

selamat pagi semua... semoga hari ni baik-baik sahaja ye. ^__^


petang semalam, sempat pergi pekan sekinchan sekejap. bawak mak membeli sedikit barang. pekan sekinchan tu kecik-kecik sahaja. sesak pula tu. ditambah lagi dengan orang-orang yang bawak motor ikut aci dan sahaja.  nak masuk simpang tak ada signal. bawak motor lenggang kangkung. lain tau bawak motor lenggang kangkung dengan bawak motor berhati-hati. wehhhh. penat tau nak tunggu boleh masuk simpang. -___-"



semalam tu jugak, lepas je reverse kereta keluar parking, baru nak jalan ke depan, tetiba je ada motor tu elok je berhenti depan kereta. turunkan penumpang. alahai lah.. tak boleh ke cari tempat lain nak berhenti. kita ni tengah keluar parking. kat belakang tu ada kereta-kereta menunggu lagi nak jalan. al maklumlah, jalan kecik je. dah la tu, lenggang kangkung pulak tu turun motor. -___-"


sementara tunggu motor tu beredar dari situ, ada pulak lah 1 motor ni menyelit lalu ruang sempit antara kereta aku, dengan kereta yang tengah park kat tepi kereta aku tu. memang sempit ruang tu. masalahnya, dia bukan jalan sehala dengan arah aku pun. bertentangan tau. datang dari depan. (ehh..paham tak? haha..)  lepas tu aku tengok je dia. tetiba ada bunyi " dummm.." motor tu terkena kereta aku.  aku dah terkedu dah. aku pandang akak tu, then, akak tu tengok aku dengan muka tak bersalah langsung tau. heyyy.. tahu lah kereta aku buruk je. kot ye pun, angkat lah tangan ke, atau pun buat tanda minta maaf ke. cukup lah begitu. boleh tunjuk sikit kebudi bahasaan anda itu. aku pun jalan je lah.


kadang-kadang aku terfikir, payah sangat ke nak berbudi bahasa? penat je kempen "budi bahasa, budaya kita"

25 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

itu namanya budi takde bahasa,,tu jd gtu.

MizzTina said...

turun kete, tampor sedas..hbs cerita.. :P

Myra Jay said...

Macam2 orang sekarang, kadang kita sendiri tak faham.
Macam dalam situasi tu apa salah at least angkat tangan @ senyum kelat ke kan, memang le gabra tp itulah.... ;)

MAY said...

haiyo..macam tu punye org pun ade..

eLL said...

saya suka pg pekan sekinchan beli barang plastik kat selekoh tu. dan, ikan segarrrrr. walaupun kat tg.karang ada ikan segar tapi kadang2 pg jugak sekinchan. haha.

budi bahasa bukan budaya kita org malaysia.

Pen Biru said...

pantang betol dgn manusia cmtu..xde sivik

ayut said...

alamak..baru2x ni baru terlanggar kete org..huhuhu..tkenang kembali peristiwa.adehhhhh

adyna said...

memang nak kena dak tue..akak pun hangin ngan org yg tak bersopan santun nie.. sabor je lah kan..

pinky said...

huhuhu...sabar jelah....

Hasrina said...

boleh sakit jiwa kan. aduh. so apa jadi lepas tu

Kakzakie said...

Kenapa Anis tak tanya dia? Kalau kakak mesti bertanya cuma jgn marah apa reaksi dia. Sedih bila ada situasi macam ini kan.

duniafana said...

manner atas jalan raya memang dah kurang sekarang

♥ Wina ♥ said...

hurmmm selalu jugak kena macam tue..ade yang memang prihatin tp ade jugak yg buat bodoh je macam bukan salah dia lak

betul...susah sgt ke nak mengakui kesilapan & at least minta maaf?

teruk ke kena kereta??

are_lin@yu said...

ayu minah rempit yg sopan santun tau..hihi

Kesuma Angsana said...

no komen, byk akali dah KA terkena

dwaty said...

selalu sangat tengok org bawa motor lenggang kangkung... rasa nak pelangkung jer kepala dia... hehehe

Che Rosliza Che mat said...

betul tue...orang sekrg tiada budi bahasa...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

nasib baik kawan2 kat blog ni semua berbudi bahasa. i likeee :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

isk...dear biarkan saja?
mungkin mereka tak faham atau ingat u saja nak lepak2 kat parking tu *sigh*
huhu...

ieda said...

citer pasal motor nie , teringat kat kejadian pagi tadi depan mata

tertonggeng penunggang tuu sbb ada keter masuk simpang x perasan kan dia .. aduhhh sedih aje .. harap2 penunggang tuu selamat :(

wan nurul hezrina said...

terus rasa hanginkan..jgn lah idup takdok budi bahasa..huhu

♥ sitifarhana ♥ said...

kat jalan raya pon kena la selalu tolak ansur kan?hikhik

Zie Madini said...

tak suka dgn org camtu..huh!

norzibeautilicioushouse said...

assalam..kakzi ada tag awak kat sini...

http://norzibeautilicioushouse.blogspot.com/2012/09/segmen-tangkap-follower-sebanyak-mungkin.html

IntaNBerliaN said...

lorrr xda nak say sorry yer..

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...