Tuesday, September 4, 2012

baraan keluarga pula

eh? cerita raya tak habis lagi? haha. boleh pulak terlupa yang cerita raya ada lagi.kalau sebelum ni cerita tentang baraan kampung. kali ni nak cerita tentang baraan keluarga pula.


baraan keluarga ni memang family kitorang akan buat tiap tahun. tapi start pun baru dalam 7 atau 8 tahun lepas kot. tahun ni, kitorang buat raya keempat. tahun depan buat raya pertama pula. selang seli tiap tahun antara raya pertama dengan raya keempat. sebab tahun ni kebanyakan family kitorang raya rumah mertua dulu.


tahun ni berkumpul di rumah aku dulu. ehh.. copp. rasanya tiap tahun berkumpul kat rumah aku kot. haha. maklumlah, ketua dia, haruslah abah aku. ^__^  tu dalam gambar tu, tuan-tuan rumah tengah nak bagi duit raya.  untung la bebudak raya rumah ni, dapat 3 duit raya serentak. ^__^



aku dan sepupu-sepupu yang dah meningkat jadi anak dara. haaa..kecuali yang kanan sekali pakai baju hitam tu ye. itu mak dara.. haha.


kami 3 beradik bersama wakil kakak aku. si tika gendut. kiranya kami ni still selim-selim lagi sebab kerusi 2 orang boleh muat kitorang bertiga. ^__^



biasanya beginilah. kaum wanita, perempuan dan gadis-gadis, tempat dia memang di bawah. duduk lah bersantai dekat lantai sambil bergosip dan melantak kuih raya.


dan inilah sebabnya kaum wanita kena duduk atas lantai. sebab segala kerusi akan dikuasai oleh kaum lelaki tau.


dah nama sedara-sedara kitorang semuanya sekampung je. maka kalau setakat rumah sebelah-sebelah tu, jalan kaki sudahhh.


bergilir-gilir tunggu giliran bersalaman dengan tuan rumah. ni rumah tok sedara aku ni. adik kepada nenek aku.


haaaa.. yang rumah jauh sikit tu, naik motor lah kita ye. yang tak cukup motor tu, pepandai lah naik kereta. tapi nak ikutkan, kompem la senang lagi naik motor kan. sebab dekat-dekat je.



bergilir-gilir berebut ambik makanan. haa.. time berebut tu yang best. buat jadi selera je nak makan. balik semua perut ke depan. haha.



ni pula hidangan wajib rumah sepupu abah. seee. raya-raya dia hidang shisha wehh. tapi opkos la khas untuk lelaki-lelaki sahaja.


cukup lah gambar. letih pulak nak memilih gambar yang ok.tapi nampak blur la pulak gambar. maybe sebab aku compress kan kecik sangat kot. -___-"


total yang ikut baraan keluarga tahun ni, 68 orang. total rumah pula dalam 15 buah rumah.












23 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..beshnya tgk..

:: Mrs.Eady :: said...

seronok nyer!

are_lin@yu said...

meriahnya rasa anis..bez2..hehe

Myra Jay said...

Meriah...
Tersangatlah meriah especially bila berpakaian merah, nampak cantik :D

Kakzakie said...

Kalau tempat kakak panggil marhaban Ayu. Seronok memang. Kalau di Johor dah jadi tradisi walaupun di rumah taman. Rumah kakak malam tadi sepatutnya tapi tahun ini terpaksa kakak tidak ikut sebab bapak kakak ada di rumah kakak dan dia tak sihat bimbang mengganggu dia...

izz iizza said...

best camni..akan sentiasa erat silatur rahim..:)

salam kenal ya..:)

Akhmad Muhaimin Azzet said...

Betapa bahagianya berkumpul dengan keluarga ya...

Selamat hari raya Idul Fitri
mohon maaf lahir dan batin.

Salam kenal dan semoga sukses selalu.

MamaEma said...

meriahnya..

norhidana said...

waaaaaaaaaaa ramainyer dik sampai 68.... kalu family akak selalu nyer raya ptama lah kami baraan tu ngn adik badik mak akak kadang4-5family mmg seronok.... tp lps tu sampai umah lepak, raya ke3 n seterusnyer tunggu org dtg lak

baby lydia said...

wah,seronok nye lgi2 dpt kumpul sama2 kn?

lia said...

Meriahnyer raya....

cik nana said...

best kan baraan raye2 camni.mesti anak jawa ni. hee

Asfaliza Mohd Yatim said...

dah duduk melaka ni dah tak jumpa dh org baraan. kalau balik kampung je baru merasa. huhuhu

IntaNBerliaN said...

68 org??.. ramai tu.. mmg meriah betoi ni...

Kesuma Angsana said...

cukup2 meriah ni anis

MizzTina said...

meriahnya!!!!

Nurul Akmal said...

Uiiihhh serba merah anis.. comel.. ;)

ayut said...

sgt meriah...umah ye mmg dekat2 ke keluarga terdekat ye?skali dh mcm baraan kg pegi ye :)

Wanieys said...

wah meriahnyer anis :)

haz said...

wahh.. nmpk sgt meriah~~ best2. hee

Haryati Faizal said...

beshkan? yati pun ms raya kat tanjong karang camtu gak, raya sama2 ngan sepupu sepapat, mak2 sedara...pak2 sedara...

L said...

mak i siap ada shisha.. huu layan2..=)

jemput baca en3 baru..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/09/inilah-insan-yang-wajib-kita-cintai.html

Firdaus Ahmad said...

makngai ! ade sisha !

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...