Monday, December 3, 2012

makcik mahal vs makcik murah

kemain makcik pun ada makcik mahal dengan makcik murah.
tapi ni bukan nak jual makcik ye rakan-rakan semua.
tak sanggup daku nak jadi mak ayam.
-___-"


ni makcik cashier kedai makan lah ni.
 ada dua orang makcik.
dua-dua tukang kira harga nasik dekat kaunter.


hari tu tapau nasik lauk ayam masak merah seketul, ulam kacang bendi sikit dengan pajri terung seketul
bagi kat makcik murah yang duduk dekat kaunter.
tengah dia kira-kira, tetiba datang makcik lagi sorang terus ambik nasik aku tu, lepas tu dia pulak kira.
bla..bla..bla.. "RM6.20"
makcik dekat kaunter tu buat muka agak terkejut yang menandakan "eh. mahalnya."
tapi dia diam je sebab mungkin makcik mahal tu lebih senior kot.


aku pun bayar lah RM20.
tapi makcik murah tu terus bagi balance RM14.
tapi dia cepat-cepat bagi balance tu, suruh aku simpan cecepat.
dia tak nak makcik mahal tu nampak yang dia caj RM6 sahaja.
hahaha. cayalah makcik.
agaknya kalau makcik murah tu yang kira, mesti tak sampai RM6 pun nasik tu.
sebab hari tu aku beli nasik, lauk ikan keli bakar dengan ulam bendi, baru RM3.80.


maka, lepas ni, aku nak aim makcik murah tu je.
taknak jumpa makcik mahal tu.
haha.



26 comments:

Azzah said...

Mmg ada org2 mcm tu kan

AnneRaini said...

sama dgn satu tmpt akak pergi ni..kalau auntie india kira memang mhl tp kalau yg indon tu kira murah..

hazanis said...

kalau kita pun nk yg mak cik murah .hehehe

KY said...

hehehe...kena silau dululah macam tu, tengok mak cik mahal ada tak kat depan

♥ Wina ♥ said...

hurmmm susahlah mcm nie kan? tak standardize harga dia

tp kalau semua kedai makan ade makcik mcm makcik murah tu mmg best! :)

HeNRieTTa JoSe said...

Kat cni pown ada macik mahal ngn mak chik murah....tpi xde la plak smpai macik mahal amek nasi kira semula...

syafiqakarim said...

kalau kt hostel kite semua mahal
=.='

haha masak sendirik ah pasni ;p

Miza Yusof said...

aduh ! boleh tahan mahal harga makanan tuh. kalau miza pun tak bayar kat dia. better bayar kat makcik murah. kadang kalau mahal tapi lauknya sedap dan puas hati takpe, kalau tak sedap ? gigit jari -_____-

mia izzati said...

emmm..ni le den tak gemar bila kedai makan wat camni..bagus kan makcik murah tuu...

Rtp Farra Arisha said...

poor you, Sis. also i've faced such kind of problems once. xxx

miz ruha said...

aim makcik murah ye lain kali...
dulu waktu belajar pun macam tu gak... mesti nak bayar kat makcik yang kira murah.. hehehe...

NorShafiqah said...

heyy , saya dtg sini . jom balas kunjungan saya? kalau sudi la k *tinggalkan bnyk3 kata*:D

http://kcunstory.blogspot.com/2012/11/cik-lyeens-giveaway.html

adyna said...

kedai mana ni anis??

akak mmg heran harga makanan kat sg besar nie.. kdg2 tak logik regenya

nuyui a.k.a miss YUI said...

hah, bgus idea tu..

tekan2 mxis =)

MizzTina said...

bgsla makcik murah tu..bila kite selalu bersedekah, akan murah rezeki.. semoga makcik tu murah rezekinya nnt..

Siti Asiah said...

kat tempat akk pun camtu gak...tak same rege, bergantung ngan org dok kauter pembayaran tu...tak acika Anis...

eLL said...

ish, geram pulak kat makcik mahal. naper cenggitu. kalo saya, siap tanya bape harga ayam seketul, bendi bape, pajeri bape.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah nak selalu la makcik murah..moga murah selalu rezeki makcik murah tu

nanieybarnieylurviey said...

pilihlah mak cik yg murah.. :)

nik ros said...

mmg ade org mcm tu
nik dulu keje, selalu pi mkn gerai suami isteri.

suami dia bagi murah, isteri dia bagi lagi murah tau..hehe
lagi seronok

misz sheyla said...

haah..selalu mcm ni... ade mkcik yg kira murah..ade yg kira mahal2....dah tau tu aim makcik murah aje la.. tapi kdg2 die tade. T__T

♥ wawawawa ♥ said...

ade penah sy jpe cmnie heheh.. n salu pekerja bg mahal..tokey bg murah hehe

Mimie said...

mcm2 fiil kan?

ayut said...

hahaha...blh gitu kan...aim mak cik murah k anis pasni :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

akak pernah kena, kadang2 mahal kadang2 murah :)

IntaNBerliaN said...

kalau akak pun akak aim makcik murah tu.. hihii

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...