Tuesday, May 15, 2012

adab ketika memandu

assalamualaikum semua..:)


jom kita bercerita tentang adab memandu. adab memandu yang paling penting, haruslah ikut peraturan jalan raya betul-betul kan. penat cikgu kat sekolah memandu tu ajar. walaupun masa ceramah, memang tak dengar apa yang dia cakap. hihi.


satu lagi adab memandu yang aku belajar dari ayah aku adalah, sentiasa memaafkan orang lain dan sabar. sepanjang aku hidup, tak pernah sekali pun aku dengar ayah aku ni marah pemandu lain. bunyikan hon pun kalau dah nyaris-nyaris nak accident. kalau kita marah pemandu lain, mesti ayah aku cakap,  "kadang-kadang kita pun buat silap, kenapa mesti nak marah orang lain. diorang pun kadang-kadang buat silap juga. tak payah hon-hon. lagi gelabah orang tu nanti." terus tak jadi marah. ^__^


lagi satu yang aku belajar, jangan hon orang yang bawak motor dan basikal. hon tu boleh buat mereka terkejut. tak pasal-pasal terbabas pula. yang ni memang aku sokong. masa aku pergi kerja naik motor dulu, tak suka dengar bunyi hon. terkejut weh. rasa nak gugur jantung.


jadi, sekarang ni aku belajar jadi seperti ayah aku. tenang, sabar dan sentiasa memaafkan semasa memandu.


i love u dad..^__^

12 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

BGUS3..kena beradb kan..hihi.

Nurul Husna Mohd Hassan said...

tak suka kalau orang follow kereta rapat2. hihi

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

tapi dah memang lumrah orang malaysia... tiada kesabaran bila diatas jalan raya:)

Myra Jay said...

Yeah, marilah kita semua memandu secara berhemah..

Nice teguran pasal hon kat penunggang motor dan beskal ;)

CIK MAY said...

btul..tapi kadang2 org kat kl ni tak reti bahase plak klu kite bersbr sgt..

Nini D.. said...

bukan semua org ada sifat sabar ketika memandu especially dapat pulak memandu yg kat belakang kereta kita tahap gaban punye kuang hajar..dah tau jalan sempit,kereta byk still lg nk kasik lampu tinggi..nmpk sgt otak buh kat punggung!!

are_lin@yu said...

ayu bab drive ni lmah ckt..hehe

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu.. sabar.. akak xsk dgr org mengata dkt pemandu lain walaupun pemandu tu bwk kete ntah pe2.. biarlah.. kita mengata pun , bkn dpt pahala pun.. dosa lg adalah...

norhidana said...

heheheh... tp mmg betul kan dik... kite ni kadang2 kurang sbr... tp akak selalu gk beringt kalu nmpak org bwk moto or basikal, dulukan diaorg,sbb kalu kite terlanggar diaorg skit msti diaorg jth

Yana Libra said...

betul tu..kalau drive ni kena banyak bersabar..lagi2 kat jb ngan kl tu~~

Pondok Usang said...

yang paling penting waktu memandu perhatikan penunggang motorsikal okeh..

wahida said...

hubby aku pun jarang guna hon...kalau terdesak sgt baru tekan hon...

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...