Friday, April 6, 2012

budak-budak tak takut dengan polis

tadi tengah syok-syok main game, dapat call dari kakak aku.
memang kacau konsentrasi sahaja.


dia bercerita yang dekat sekolahnya ada satu program ceramah tentang jenayah.
yang datang ada lah dalam 10 orang pegawai polis.
bukan yang pangkat rendah-rendah tau.
pangkat ASP, lepas tu apa ntah lagi pangkat nya.
tah tahu pulak pangkat-pangkat polis nih.
student yang terpilih dengar ceramah ni pulak bebudak form 2.
tahu je lah kan betapa cenonetnya bebudak form 2 nih.


tapi, bebudak ni punya lah tak takut dengan polis tu.
sesuka hati je buat bising, main lompat-lompat masa polis tu masuk dewan.
bila polis tu suruh diam, 
boleh diorang ni pergi ejek polis tu.
memang langsung tak ada adab sopan dan tatasusila.


tengok lah bebudak tu.
kalau dengan polis pun tak hormat and tak takut.
apa tah lagi dengan cikgu kan.

31 comments:

YB Raz said...

pijak je kepala budak budak ni..baru dorang berakal sikit

nuyui a.k.a miss YUI said...

budak2 takde sifat atau adab yang bgus tu!

Aine Ainun said...

Bkan takat polis je, kbanyakan bdak2 skrg x tau nk hormat org...

Tu je...

Kakzakie said...

Kakak rasa dgn cikgu lagi takut berbanding dgn polis...

Cuba yg suruh diam tu ckgu disiplin mesti senyap punya...

LiNda said...

haisshh...budak zaman sekarang ni berbeza dgn kite dlu..memang dgn cikgu pun dorang x hormat sgt da

So Shy Lady (SSL) said...

truk sgt dah bdk2 skrg. kna lbihkan pndekatan agama neh

:: Mrs.Eady :: said...

bdk zaman skrg mmg bnyk yg tak berajar..huhuhuhuuu..

Myra Jay said...

Macam2 hal budak2 sekarang, mesti tensi abg polis tu ha :)

::dEyb:: said...

huuuu...budak2 sekarang mcm ni la..

norhidana said...

bdk2 zmn sekarang ni mmg tak tkt yek... masa akak dulu lah nmpak polis pun dh kecut2 perut dh....

mama iris said...

Budak2 memang tak payah takot dengan polis........kalo tak buat salah..hehhe...

tapi, yg perlu bukan lah takut tapi hormat sbb kita mmg diajar hormat kat org yg lbh tua kan....bukan kat polis,cikgu or sape2 yg berjawatan besar je.......makcik kantin, cleaner ,pekebun skolah....pon kene hormat, kan??hmmmm..........

Anis,
zoo skrg mahal lah jgk. huhu.. aritu akak pegi 2 adults RM20/each, anak akak khayra tu 3 tahun dia charge rm6.....total rm46...nggggeeeeeee=)

syafiqakarim said...

budak zaman sekarang,
kurang sifat hormat nya.

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

peranan parents sgt besar utk ajar anak2, kalau terlalu manjakan, mcm tu la jadinye.

Nurul Husna Mohd Hassan said...

apatah lagi dengan mak ayah kalau orang lain pun diorang sendiri tak boleh nak hormat :'(

Cik Puan Muda Umi said...

budak2 sekarang ni memang pelik2 perangainya..dgn org asing pun diorang tak tau beradab,macam mana la dgn org terdekat mereka..aisehhh..

nur anis said...

@YB Raz

tau tak pe kan..

nur anis said...

@nuyui a.k.a miss YUI

kecik-kecik takde adab, besar tak tahu lah macam mana..

nur anis said...

@Aine Ainun

memang....

nur anis said...

@Kakzakie

kalau dari cerita kakak saya nih, dengan cikgu pon tak takut..

nur anis said...

@LiNda

betul tu..dulu lalu sebelah cikgu, rasa takut ya amat..tunduk je..

nur anis said...

@So Shy Lady (SSL)

itu lah kan..

nur anis said...

@:: Mrs.Eady ::

tak tahu cam mana nak bagi ajar..huhu

nur anis said...

@Myra Jay

agaknya polis tu geram je nak belasah kot..haha

nur anis said...

@::dEyb::

tengok budak cam ni rasa nak sekeh je..

nur anis said...

@norhidana

huhu..itula kak..selalu nampak polis, rasa macam ada wat salah je..padahal takde pon..huhu

nur anis said...

@mama iris

kalau takut pun tak kak, mana nak datang hormat tu kan...

mahalnya masuk zoo sekarang..huhu

nur anis said...

@syafiqakarim

setuju.....

nur anis said...

@Khumaera Ismail aka Mariam Ismail

parents kena tegas sikit ngan anak nih..

nur anis said...

@Nurul Husna Mohd Hassan

kalau saya buat macam tu, agaknya dah kena lempang ngan ayah saya kot..huhu

nur anis said...

@Cik Puan Muda Umi

betul tu..

IntaNBerliaN said...

laaa blh pulak mcm tu... kurang sopan... xtau nk jg adab..

..klik klik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...